Čeká nás poslední lednový týden a zima stále nikde. Sice je pravda, že to není v historii poprvé co není v lednu sníh. Ale že by to bylo tak špatné, že se krom Míseček nedá nikde lyžovat, tedy na běžkách, to opravdu nepamatuji. Ano v příštím týdnu nás čeká MSJ v Italii, kam se nominovali dva naši závodníci. V kombinaci bude samozřejmě startovat Tomáš Portyk, který si určitě dělá zálusk i na dobré umístění. Ve skoku nás bude representovat nadějný Fanda Holík. U něho to půjde o první start na MSJ a při svém mládí nebude mít určitě mnoho šancí na umístění v popředí oproti klukům, například ze Slovinska či Polska, kteří již pravidelně bodují i ve SP. Takže jeho start je především o zkušenostech do budoucna. A komu letos nominace unikla. Tak to je především Martin Dufek, kombiňák, který se do týmu nevešel neboť úsek nominoval pouze tři závodníky. A na své druhé MSJ se také nepodívá Jan Souček, který sice v podzimní přípravě podával velmi kvalitní výkony a na MČR stál i na bedně. Ale v úvodu špatné zimy a téměř nemožnosti skoků na sněhu se mu nepodařilo do pětičlenné nominace prodrat.

A co nominace na olympiádu v Sochi. Ta už je samozřejmě známá a zahájení ZOH je již 6. února. Náš lyžařský klub bude mít na olympiádě největší zastoupení v historii klubu. V severské kombinaci bude startovat Tomáš Portyk, který si účast vybojoval výbornými výsledky na SP, kde dokázal v šesti závodech z osmi vždy bodovat. Skok na lyžích budou representovat hnedle dva lomničáci. Odchovanec klubu a v současné době asi největší želízko na dobré umístění Jan Matura. Honza jede na své čtvrté hry, když startoval již v Naganu, tenkrát ještě coby kombiňák. Druhým skokanem bude Roman Koudelka, který se po zdravotních potížích ze sklonku loňského roku již dal pomalu do pořádku a nominaci do Sochi si určitě zaslouží. A tam může opravdu jen a jen překvapit. K nominaci neměl daleko ani Čestmír Kožíšek, který je v nominačních kriteriích FIS sice první pod čarou, ale bohužel v ukončených závodech SP se mu nepodařilo oproti Hlavovi či Hájkovi bodovat a to o konečné nominaci rozhodlo. Česťa se tak bude moci kvalitně připravit alespoň na březnové MS v letech na lyžích v Harrachově. No a posledním účastníkem ZOH v Sochi bude náš další odchovanec a to Jarda Soukup, který bude representovat český biatlon. A tak si vážení čtenáři jistě nenecháte ujít televizní přenosy a budete, alespoň na dálku našim držet palce .

            Bohužel špatná zima postupně ruší řadu plánovaných závodů. A tak žáci – skokané a kombiňáci absolvovali minulý víkend, díky obětavosti Harrachováků, kteří nanosili malé můstky na Kamlu, alespoň první závody. Ze slov trenéra Martina Břečky víme, že se klukům dařilo především v kombinaci a to hlavně běžecky a na můstku je zatím znát určité tréninkové manko. Snad se situace vylepší v následujícím týdnu neboť, dle předpovědi se má ochladit a tak připravujeme zasněžování můstků K 6,13,27 a 43. A to nejen z důvodu tréninkových, ale klub také čeká na 8. a 9. února uspořádání RKZ ve skoku a kombinaci žáků.

            Naše běžecké družstvo dorostu sice absolvovalo kvalitní přípravu, jak v tunelu v Oberhofu, tak na Mísečkách a v Harrachově. Bohužel výpadek domácí přípravy který je nahrazen jen jedním výjezdem v týdnu na Mísečky je ve výkonnosti velmi znát. Dorost sice již absolvoval závody 2x na Mísečkách a jednou v Novém Městě n.M. ale výsledkově se zatím nedaří dle představ. Bohužel žactvu se prakticky ruší jeden závod za druhým. A tak jednou týdně na lyže na Mísečky je pro závodníka, který celý léto trénuje málo. Snad se nám zima opravdu polepší neboť i pro běžce má klub v Lomnici n.Pop. pořádat Krajský pohár v běhu na lyžích a to v sobotu 8.února. Doufejme, že nás bude mít pán, zimy rád a to té doby alespoň něco málo sněhu napadne.