Jelikož kategorie staršího dorostu klade vyšší nároky na fyzickou připravenost a na nalyžované kilometry před prvními závody je už nutné vyjet za prvním sněhem někam do ciziny. S předchozí generací jsme v jezdili trénovat objemy na rakouský ledovec Dachstein, který se ale postupem času stal finančně neúnosným Pro soudobou generaci ale vyvstala nová možnost raného lyžování a tou je ski hala v Oberhofu, což je v podstatě zimní stadion podobný hokejovému, má pouze jiný tvar je mnohem delší a místo ledu je na zemi firnový sníh, teplota se pohybuje kolem - 4°C.

Do Německa vyrazila 18.11.2013 pod trenérským vedením Tomáše Bergra loňská bronzová štafeta dorostenek z MČR v čele s mistryní republiky Zuzanou Staňkovou a kolegyněmi Kamilou Šulcovou a Oldřiškou Brožkovou. Jelikož 450 km vzdálený Oberhof doposud nikdo z týmu běžců nenavštívil, tak bylo vše tím pádem pro každého z nás nové a všichni jsme se těšili. Podle plánu jsme měli vyzkoušet i dráhu na kolečkové lyže, která je v těsném sousedství haly. Bohužel po příjezdu byla všude mlha a na silnici mokrý klouzavý povrch, tak jsme z důvodu bezpečnosti vyhrazený čas věnovali pouze výklusu z únavy po cestě a zařizování karet potřebných pro vstup do haly.

Druhý den nás venku uvítal čerstvě napadlý sníh a kupodivu na rozdíl od České republiky zde vyjíždějí pluhy už při 2 cm pokrývce a už ve 4hodiny ráno. Začali jsme tedy trénovat na dvě fáze, tak jako na každém jiném běžném soustředění. Dopolední tréninky byly v časech vyhrazených pro národní týmy, ale odpolední tréninky jsme zvolili v o polovinu levnějších časech pro veřejnost, které ale začínají až v 17: 00 a je nutné počítat i s tím, že ne každý tam umí dobře lyžovat, nebo nepřekáží. Jelikož se jezdí na 1300 m (resp.v časech národních týmů 1800 m) dlouhém okruhu bylo paradoxně někdy dobré vyhýbat se padajícím turistům, neboť člověk pak neměl čas přemýšlet nad monotónností tréninku a vše uběhlo jako voda. Nové prostředí si nás od počátku získalo a celá hala je příjemná a to od vstupního vestibulu přes zasněžený okruh až po šatny. Počáteční strach z jazykové bariéry se podařilo překonat angličtinou a mohli jsme se soustředit pouze na tréninky a mimo ně na vlastní vaření a tvorbu pokrmů, tak abychom přinejmenším „přežili“ a nebo si třeba i pochutnali na výtvoru („skoro“ jako od Z. Pohlreicha).

Ubytování v 8km vzdáleném Oberschönau bylo v penzionu, kde jsme trávili také veškerý svůj volný čas, a jelikož se jedná spíše o horské městečko s 800 obyvateli, tak stejně nebylo moc co obdivovat a po trénincích jsme po výklusu co nejrychleji odjížděli vařit pokrmy a protahovat unavené svalstvo a regenerovat.

Domů jsme vyrazili v pátek 22. 11.2013 po dřívější ranní a odpolední fázi s vírou, že třeba mlha, která přišla už v pondělí ustoupí a cesta bude tak jednoduchá. Bohužel se tomu tak nestalo a jízda tak byla malinko složitější. Kolony jsme zažily ale jen dvě a díky kvalitní navigaci jsme dorazili spokojeně domů. Teď už jen, aby brzo napadl sníh alespoň na horách zde v Čechách a mohli jsme tak vyrazit pokračovat v dobře započaté práci s vidinou, že třeba za rok se zase do Oberhofu podíváme...

 

Štafeta u tabule města Oberschonnau.

Štafeta u cedule ski haly.

V hale. Zleva: T. Bergr, K. Šulcová, Z. Staňková, O. Brožková.

 

 

 

Vice fotografií najdete ve fotogalerii zde.

Link na stránky haly v Oberhofu je zde.